Sensory Skills – indywidualny
Data/Czas
20/11/2023
11:00 - 16:00
Lokalizacja
Szkoła Baristów Colours of Coffee
Kategorie
W trakcie kursu według standardów SCA (Specialty Coffee Association) przekazywana jest wiedza związana z techniką rozpoznawania pięciu smaków oraz rozróżniania grup aromatów obecnych w kawie z wykorzystaniem odczynników oraz koła smaków i aromatów.
Pojęcie body i tekstury staje się bardziej zrozumiałe dzięki przedstawionej teorii, jak i ćwiczenia praktycznego. Zwieńczeniem kursu jest profesjonalny cupping kaw Specialty Coffee.
ZAWARTOŚĆ KURSU:
- praktyka rozpoznawania pięciu smaków,
- podstawowe grupy aromatów obecnych w kawie z wykorzystaniem odczynników oraz koła smaków i aromatów: teoria i praktyka,
- body vs tekstura: definicje, różnice, cechy wspólne,
- praktyka w detekcji smaku gorzkiego, kwaskowego oraz body w kawie,
- profesjonalny cupping według standardów SCA – analiza sensoryczna.
EGZAMIN: teoretyczny i praktyczny
CZAS: 5 godzin – kurs indywidualny
Rezerwacje
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.