O nas

Kurs-baristy

Kim jesteśmy?

Colours of Coffee to jedyna w Polsce autorska Szkoła Baristów, prowadząca szkolenia grupowe i indywidualne z zakresu sztuki perfekcyjnego przygotowywania kawy. Na rynku kawowym działamy od 2009 roku Kawą pasjonujemy się od lat, a na rynku kawowym istniejemy niemal od początku jego tworzenia w Polsce. Wciąż doskonalimy wiedzę, współpracujemy z palarniami kawy oraz uczestniczymy w zawodach Baristów by przekazywać rzetelną oraz obiektywną wiedzę każdemu kursantowi. Realizujemy projekty unijne podnoszące kwalifikacje zarówno nauczycieli w zakresie dalszych szkoleń, jak i przygotowujemy uczniów do pracy baristy.

Poznaj nasz zespół!

Marcin Michalik

Marcin Michalik  Ojciec Założyciel, a przy okazji Mistrz Polski Latte Art
introduction barista skills brewing

Sprawca całego kolorowego zamieszania, zwany też Mlecznym Imperatorem. Kreatywność, doza przypadku w zawodowej karierze oraz zapał do pracy dały mu tytuł Mistrza Polski Latte Art oraz Vice Mistrza Polski Baristów! Kawa to jego życiowa pasja i jak mówią – wiele dobrego zdziałał w kawowym świecie! Oprócz kawy kocha postacie Marvela, jazdę na rowerze oraz rysowanie…nie tylko na kawie! Pije mnóstwo czarnej kawy ale dobry flacik również musi się pojawić

 

LatteZasób 4

Marcin Michalik Mistrz Polski Latte Art

Ojciec założyciel i sprawca całego kolorowego zamieszania. Kreatywność, doza przypadku w zawodowej karierze oraz zapał do pracy dały mu tytuł Mistrza Polski Latte Art oraz Vice Mistrza Polski Baristów! Kawa to jego życiowa pasja i jak mówią – wiele dobrego zdziałał w kawowym świecie! Oprócz kawy kocha postacie Marvela, jazdę na rowerze oraz rysowanie…nie tylko na kawie! Pije mnóstwo czarnej kawy ale dobry flacik również musi się pojawić

 

iza

Iza Szefowa i matka baristów

Jeśli coś się zmieniło, poprawiło, zalśniło w wizualnej kwestii to wiedz że była tu nasza Iza 😁 specjalistka od designu i wszelkich aspektów związanych z estetyką – od wyglądu baristów po wygląd naszych barów, grafik czy zestawów kawowych. Baristka, Szefowa i Matka wszystkich kolorowych/ waszyngtonowych Baristów 😍 miłośniczka smacznej Kenii wyłącznie z rynku Specialty Coffee choć uwaga – może zaskoczyć każdego przygotowując pysznego flacika

 

Karolina malinowska

Malina Manager The Barista i Nadworny Kolorowy Grafik

Dzień zaczyna od flat white’a na owsianym, a kończę na hip trustach (chyba ze ma weekend, to na kieliszku ukochanego wina) Matka 3 kotów, uzależniona od komiksów, sportu i tatuaży.

Potrzebuje czasem mapy w przejściach podziemnych i na skrzyżowaniach. Wiadomości od Maliny bez emotek? Fejk! Ktoś na bank się podszywa. Tak samo jak dzielenie się chipsami. Nie dzieli sie. N I G D Y.

 

Anna kleszcz

Ania Junior Manager Waszyngtona 96 & Najlepszy kolorowy fotograf

Mówi, że od zawsze w  jej domu gościła kawa a dobry przelew był podstawą rodzinnych spotkań. Nie było innej możliwości niż trafienie do Kolorowych, gdzie miłość do kawy łączy z miłością do podróżowania.

Z każdej wycieczki przywozi nowe doświadczenia oraz pyszne ziarenka. O kawie może rozmawiać bez przerwy. Tak samo jak strzelać foty, które wychodzą jak złoto.

photo-69
Pierwszą styczność z kawą traktowała jako “papierek, który może się kiedyś
przydać”. Wtedy nie wiedziała jeszcze jak szybko baristyka stanie się
główną pasją i wyprze zamiłowanie do tańca, który był obecny w jej życiu
odkąd pamięta.
Gdy tylko zaczyna opowiadać o kawie, jej oczy zaczynają błyszczeć, jakby
budził się w niej szósty żywioł, który hipnotyzuje słuchaczy!
Jeśli się za coś zabiera, angażuje się całą sobą i wkłada w to ogrom
serducha. Widać to szczególnie podczas przygotowań do Mistrzostw Polski
Coffee in Good Spirits, których będzie kiedyś finalistką, a kto wie, może i
mistrzynią 😉
Monika klimczak

Monika Manager The Barista 

Pełna życiowej energii, przepełniona pozytywnymi wibracjami, zafascynowana kawą, zawsze uśmiechnięta, inspiruje mnie otaczający świat oraz ludzie w nim poznani, uwielbiam uprawiać sport oraz kocham uczucie rześkiego powietrza na policzkach i zapach rosy przy porannej przebieżce

Alicja

Alicja  Magik SM  i ogarniacz ofertowego chaosu

Już od najmłodszych lat kochałam zapach i smak kawy. Do dziś pamiętam, jak tata mówił, że jestem za mała żeby ją pić. Zbyt duża nie urosłam, w przeciwieństwie do mojego zainteresowania kawą. Postanowiłam więc połączyć pasję z pracą. W lutym tego roku dołączyłam do ekipy Colours of Coffee, gdzie poznałam wspaniałych, pozytywnych ludzi z poczuciem humoru. Wciąż rozwijam swoje umiejętności i pasję do kawy. Oprócz tego bardzo lubię podróżować i uczyć się języków obcych. W wolnych chwilach relaksuję się przy netfliksie i planszówkach, w które gram z przyjaciółmi. Zawsze mogą liczyć u mnie na pyszną kawę

 

Emilia Zieja

Emilia 

Oprócz zamiłowania do parzenia znakomitej kawki zarówno w pracy jak i w domu, robię to co z kawą bardzo dobrze się komponuje- bawię się w cukiernika. Między jednym a drugim pogłębiam swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu na studiach. Wiecznie zabiegana, trochę turystka, trochę w domu, częściej jednak poza- cała ja, znajdująca spokój i odpoczynek w całym tym rewelacyjnym chaosie, dumna z tego co robię, z uśmiechem na twarzy

 

Dawid

Dawid Trener i Head Barista 

Kawowy Hobbista entuzjasta. Lubi dobrego flacika, ale prawdziwą przyjemność odnajduje jednak w metodach alternatywnych co pozwala na odkrycie wiecznie nietypowych smaków goszczących w czarnych kawach. Poza tym lubi podróżować i odkrywać nowe miejsca, a jednym      z jego mniej oczywistych hobby jest również piwo kraftowe.

Emil Przybysz

Emil Master of Chemex

Swoja przygodę z kawą zaczął na naszym kursie baristy i od tamtego dnia zaczął parzyć kawę tak intensywnie, że okrzyknęli go “najlepiej parzącym Chemexa”! Człowiek od zadań specjalnych, a piłka nożna to jego trzecie (po Chemexie!) imię 🙂

Nie mogło być inaczej i został naszym Head Baristą 🙂

 

DSC_6289

Jacek

Człowiek o wielu twarzach, które łączy szyja szkoleniowca. Rankiem obudzi kawą, po południu ukoi herbatą, aby na sam koniec dnia ugościć koktajlem. Nie ma dla niego znaczenia czy jest w trakcie jesiennej wyprawy w góry, czy wyrusza w rodzinne północne strony. Z przyjemnością podzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą. Swoje pierwsze kroki stawiał w kawiarni rodziców, później przewinął się przez kilka miast w Polsce, aby zapuścić korzenie w warszawskim świecie specialty, zarówno w kawiarniach jak i palarniach. Jeśli szukasz ciekawych rozwiązań, to właśnie on sprosta Twoim oczekiwaniom.