Barista Skills
Data/Czas
09/02/2022
09:00 - 15:00
Lokalizacja
Sala szkoleniowa Coffeedesk
Kategorie
Doskonałe rozwiązanie dla osób planujących rozpocząć pracę w kawiarni. Podczas kursu uczestnicy posiądą wiedzę na temat drogi owocu kawowca od sadzonki po filiżankę, tego jak przygotować poprawne espresso, jak spieniać mleko oraz łączyć je z kawą. Poznają również konserwację ekspresu ciśnieniowego oraz napoje na bazie espresso.
ZAWARTOŚĆ KURSU:
- gatunki, odmiany botaniczne, sposoby obróbki kawy;
- podstawy organizacji pracy za barem;
- budowa młynka, regulacja stopnia zmielenia, dozowanie, dystrybucja, ubicie;
- budowa ekspresu ciśnieniowego;
- poprawne espresso ? mleko ? spienianie;
- menu ? podstawowe kawy na bazie espresso;
- czyszczenie i eksploatacja ekspresu, młynka i akcesoriów.
EGZAMIN: teoretyczny i praktyczny
CZAS: 6 godzin (w tym przerwa na lunch)