Data/Czas
15/02/2025
10:00 - 13:00
Lokalizacja
Szkoła Baristów Colours of Coffee
Kategorie
Warsztaty Domowy Barista – Espresso & Latte Art to wprowadzenie do świata espresso oraz kaw mlecznych przy wykorzystaniu własnych sprzętów – od ekspresu ciśnieniowego przez automatyczny ekspres do kawy po kawiarkę i ręczny spieniacz do mleka. Dowiesz się, jak przygotować idealną kawę, poznasz tajniki receptury espresso i nauczysz się jak spieniać mleko zwracając uwagę, jak kluczowe detale wpływają na ich smak – wszystko to pod okiem Mistrza Polski Latte Art – Marcina Michalika.
Czego się dowiesz?
- Gdzie powstała i jakie parametry ma definicja espresso
- Jak parametry wpływają na ekstrakcję i smak
- Jak zaparzyć espresso zgodnie z recepturą
- Jak prawidłowo spienić mleko
- Jak przygotować cappuccino o aksamitnej konsystencji.
- Jak dbać o sprzęty i utrzymać je w czystości.
- Jak składniki mleka wpływają na jego spienianie
- Kluczowe elementy: kontrast – położenie – symetria wzoru
- Jak opanować podstawowe techniki latte art i stworzyć swój pierwszy wzór.
Plan warsztatów:
- Wprowadzenie
- Definicja espresso – fundament oraz vs nowoczesność
- Kluczowe parametry espresso: objętość, crema i walory smakowe.
- Podstawy ekstrakcji: doza, uzysk, czas, grubość mielenia, temperatura wody.
- Technika przygotowywania espresso
- Dystrybucja kawy w portafiltrze.
- Tamping – klucz do równomiernej ekstrakcji.
- Spienianie mleka
- Technika spieniania i teksturowania mleka.
- Jak osiągnąć aksamitną mikrostrukturę
- Napoje roślinne
- Przygotowanie cappuccino
- Łączenie idealnego espresso ze spienionym mlekiem.
- Czyszczenie i konserwacja ekspresu
- Higiena, bezpieczeństwo i codzienna pielęgnacja urządzeń.
Czas trwania: 3 godziny
Warsztaty – Espresso & Latte Art to nie tylko praktyczna wiedza, ale także inspiracja do eksperymentowania z kawą w domowym zaciszu. Zostań mistrzem domowego espresso i zachwyć swoich bliskich perfekcyjną kawą!
Rezerwacje
Zaloguj się jeśli masz już konto.