Brewing Skills
Data/Czas
10/02/2022
09:00 - 15:00
Lokalizacja
Sala szkoleniowa Coffeedesk
Kategorie
Kurs realizowany według standardów SCA (Specialty Coffee Association) pozwoli Ci na pogłębienie wiedzy na temat technik parzenia alternatywnymi metodami, a także poszerzenie praktycznych umiejętności używania takich urządzeń, jak: aeropress, chemex, syfon czy kafeterka.
Podczas podstawowego cup tastingu dowiesz się z kolei, jak prawidłowo ocenić aromat i smak kaw oraz dopasowywać je do poznanych metod parzenia.
ZAWARTOŚĆ KURSU:
- podstawowa wiedza na temat pochodzenia kawy: gatunki, odmiany botaniczne, metody obróbki
- czynniki wpływające na jakość kawy: stosunek ilości wody do kawy, stopień zaparzenia i moc, stopień zmielenia ziaren, czas i itp.
- znaczenie jakość wody podczas zaparzania kawy
- praktyka w alternatywie: aeropress, drip, chemex, french press, syphon, kafetierka
EGZAMIN: teoretyczny i praktyczny
CZAS:
6 godzin – kurs grupowy
5 godzin – kurs indywidualny